Stilte….

10 dagen niet praten, opstaan om 4 uur in de ochtend, warm (vegetarisch) eten om 11 uur s’morgens en daarna alleen nog een appel, leven volgens de richtlijnen van de cursus, geen email, geen what’s app/sms, geen nieuws, niet schrijven, lezen, geen contact met elkaar en de buitenwereld,….

het vooruitzicht dat ik had toen ik dinsdag 9 juli in de trein naar Sittard stapte…10 dgn een Vipassana meditatie cursus. ‘De kunst om te leven‘.

op mijn telefoon kwamen berichten binnen van vrienden, veel plezier, genietse…wat dat is toch fijn…10 dgn mediteren…wat wil je nog meer…

Maar wat was het zwaar! Alle bovenstaande praktische zaken waren in tegenstelling tot wat ik dacht prima te doen. Op dag 8 begin ik me te irriteren aan het regime waar je in zit en wilde ik dat het over was…maar voor de overige dagen gold met name dat hetgeen waar ik voor kwam zo ongelofelijk moeilijk was.

10 dagen mediteren, 10 uur per dag mediteren. Wat is dat ingewikkeld, frustrerend en in the end toch ook heel mooi.

wat maakte het zwaar? De gedachtes….die bleven maar komen en komen, het in slaap vallen en de eeuwige pijn in rug en knieën. Maar met name de gedachtes. Elke keer liep ik weer de meditatiezaal binnen mezelf toesprekend, concentreer je, maar voor ik het wist zat ik weer te denken aan mijn leven in Amsterdam, alle oude koeien werden nog een keer uit de sloot gehaald en alle jaren kwamen nog eens langs….Ik vond mezelf onuitstaanbaar. Je zit hier, hoe ingewikkeld kan het zijn…kijk eens hoe zen iedereen als een Budha erbij zit, dit moet jij toch ook kunnen! Concentreer je…. Lastig lastig….totdat de teacher op een dag tegen me zei…als jij je hele leven lang al zo rondloopt denk je dan echt dat je dit na 3 dagen kunt veranderen? Dit vereist training, training en training. Frustrerend, maar aan de andere kant geruststellend. Vanaf toen ben ik het anders gaan benaderen; ik ben hier voor de techniek, de lezingen, haal er uit wat je interessant vind, doe je best, maar maak het niet tot een vereiste dat je al die sensaties (die iedereen leek te voelen) moet beleven… een strijd met mezelf. Maar ik heb het overleefd!

Zou ik het nog een keer doen? Jazeker!

Uiteraard haalt iedereen er voor zichzelf weer wat anders uit. Voor mij gold met name het besef van dankbaarheid voor alles wat ik heb. Hoeveel liefde ik elke dag maar weer mag ontvangen van de mensen om me heen. Alle dagelijkse kleine gebaren die je geneigd bent over het hoofd te zien, omdat andere dingen niet lukken of er niet zijn! Kijk eens wat je allemaal al wel hebt.

Het idee dat je hier bent om te geven en niet om te nemen. Wat zou het fijn zijn als je dat gevoel vasthoudt en wat zouden de verwachtingen daardoor t.o.v. andere mensen getemperd kunnen worden.

De gedachte dat alles elke dag weer veranderd. De mensen, de situatie en ook je lichaam. Dat verleden het verleden is, het is gebeurd, de toekomst daar kun je over peinzen, maar dat weet je niet. Hier, het nu…dat is wat nu telt! Morgen is het alweer anders.

Het idee dat je met je eigen ongeluk andere mensen ongelukkig maakt, zonder dat ze het verdienen. Stop met het zoeken van de oorzaak van dit ongeluk buiten jezelf. Maar zie de realiteit van je eigen bijdrage onder ogen en zorg dat anderen er geen last van hebben.

Let op je ademhaling, verandert het, waarom? Wat gebeurt er? En neem vervolgens weer je rust, zoek de harmonie.

Een paar inzichten waar waarschijnlijk in de loop van de tijd nog een paar bijkomen. Die dan boven komen borrelen en dat je denkt, ja dat was ook zo….

Ik zou gaan, als was het alleen maar voor de stilte….

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Stilte….

 1. Stien zegt:

  Ha Colette,
  Mooi geschreven, wat een ervaring was dat!
  Ik raak er ook niet over uitgepraat… :)
  liefs,
  Stien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s